Amulety a talismany

22.11.2010 19:15

 

Touha ochránit člověka před neštěstím, nemocí a zlem je stará jako lidstvo samo.

Od časů prvních obyvatel jeskyň je amulet pokládán za předmět obdarovaný tajmenými a kouzelnými silami, mající schopnost člověka chránit. Aumelty jsou univerzální. Samotné věci ( předměty) se sice mění s dobou, ale jejich účel přetrvává.

Amulety se řídily (řídí) potřebami lidstva :

zdraví, potence, úroda, moc, úspěch a štěstí...

Původně byly amulety přírodní předměty, jejichž neobvyklý tvar nebo nápadná barva upoutaly pozornost. Předpokládalo se, že takové předměty mají kouzelné vlastnosti.

Jak se ale civilizace vyvýjela, vyráběly se stále různorodější amulety. Napodobovaly tvary zvířat, symboly, prsteny, pečetě nebo plakety a kouzelnou sílu jim dodávaly různé nápisy nebo zaklínadla.

Termín „amulet“ pochází buď z latinského slova AMULETUM nebo starolatinského AMOLETUM, znamenající „ochranný prostředek.“

Žádný amulet, ale není víceúčelový. Amulety s nápisy se zaměňují za TALISMANY.

Amulet se obyčejně nosí zavěšený na krku, ale některé amulety střeží hrobky, byty či budovy.

Starověcí Egypťané, Asyřané, Babyloňané, Arabové a Židé přikládali amuletům velký význam.

Obzvláště Egypťané: žába chránila plodnost, ankh se spojoval s věčným životem a pokračováním rodu, udjat neboli oko zabezpečovalo dobré zdraví, pohodlí a ochranu proti zlu, skarabeus byl symbolem posmrtného vzkříšení a chránil proti černé magii.

Asyřané a Babyloňané užívali kulaté amulety, pečetě vyložené drahokamy či polodrahokamy, přičemž všechny kameny měly kouzelnou moc.

Arabové shromažďovali písek z hrobek a sypali ho do malých váčků, které měly ochránit proti zlu.

Židé nosili amulety ve tvaru půlměsíce k zažehnání zlého pohledu.

Dva symboly, které se za celou historii nezměnily, jsou oči a falické symboly.

Symbol očí poskytuje ochranu proti zlým duchům a dá se nalézt na mnoha hrobkách, stěnách, nádobách a špercích. Falický symbol, reprezentovaný rohy a rukama, odhání zlý pohled.

Jména bohů, magická slova a čísla dodávala amuletům ochranné vlastnosti již od dob antiky.

Některá magická slova jsou uspořádaná do vzorců a čtverců. Jeden z nejznámějších obrazců je „Satorský čtverec.“

 

SATOR

AREPO

TENET

OPERA

ROTAS

 

Pohané ve starověku nosili jako amulety figurky svých bohů. Tento zvyk přijala i katolická církev.

V NEOPOHANSTVÍ se za nejmocnější amulet považuje stříbrný pětiúhelník, náboženský symbol magického umění. Stříbro má mít také ochranné vlastnosti.

 

Talismany jsou předměty, které mají kouzelnou nebo nadpřirozenou moc a přenášejí ji na své nositele. Talismany mají obvykle jednu funkci.

Talismanem se může stát jakýkoliv předmět, ale podle pravidel magie musí být obdařen nadpřirozenou silou, kterou získá buď od božstev, přírody či při zvláštních rituálech.

Drahé kameny byly vždy považovány za talismany. A každý z nich měl vlastní kouzelnou nebo léčivou moc získanou z přírody.

 

Adéla Sedra Alonsová