Bůh a Bohyně...

23.11.2010 20:46

 

Samozřejmě by se oba aspekty, Boha i Bohyně daly rozebírat do nekonečna. Existují různé příběhy, balady, básně, písně či staré mytologické příběhy a spisy, které si zajisté můžete najít a stáhnout z internetu či si je najít v knihách či v různých jiných zdrojích.

 

Dále bychom si asi měli rozebrat další věc. Mnozí pohané uctívají Boha a Bohyni jako dva aspekty jednoho celku. Můžeme ten celek nazvat Bohem či jednotou, můžeme to nazývat sílou, která stvořila všechno. Někteří s tím nesouhlasí jiní s tím sympatizují a podporují tuto myšlenku. Já zastávám názor, že Bůh a Bohyně se spojují společně v jednotu, obrovskou a jedinečnou sílu, ale každý aspekt tvoří sám za sebe. Samozřejmě skrze sílu, která stvořila vše se může Bohyně i Bůh obnovovat, Bohyně může opakovat své cykly a rodit slunečního Boha, svého syna a následně se spojit v posvátný manželský svazek s Rohatým Bohem. A Bůh se po své smrti může znovu zrodit a rozsévat život.

 

Podle mě díky síle, která stvořila vše může existovat Bůh i Bohyně a mohou „žít“ a konat. Mohou jednoduše existovat a tvořit, pomáhat a ničit. Mohou využívat svých jedinečných sil, kterými i nám smrtelníkům pomáhají a nabízejí nám tak možnost rozvíjet se a pomáhat ostatním. Je to zvláštní, protože síla, která stvořila vše vlastně tvoří i Boha a Bohyni a zároveň, Bůh a Bohyně se spojují v jednotu. Nebo bychom to také mohli brát tak, že Bůh a Bohyně dokáží pracovat se silou, která stvořila vše a skrze ni zároveň existují.

 

No, raději nebudeme zde zabředávat hlouběji, mohli bychom se v tom ztratit a dále by mohly vzniknout pouze nesmysly. Přeci jen i já jsem teprve na začátku a nevím všechno…

 

 

Když sledujeme historii vidíme, že lidé dávných časů uctívali Rohatého Boha(lovu), a Bohyni úrody a plodnosti. I v přírodě je téměř všechno rozděleno na dva rody, i proto se božstva chápou podobně. Bůh vyjadřuje aspekty mužské a Bohyně zase ty ženské. (Ne všechny pohanské tradice však uctívají oba. Mnohé feministické kulty mají blíže ke kultu matky Země a soustřeďují se tady pouze na ženský princip. A tradiční pohané uctívají rovněž Boha jako i Bohyni. Vztah k božstvům je potom kompletnější.) Božstva se často oslavují i v těch nejjednodušších formách. Jako například : sledování východu slunce či jeho západu, sledováním květů či stromů, promlouváním k rostlinám či při jejich pěstování či jiných dalších činnostech, které by se vám mohly zdát běžné a zcela zanedbatelné. Ale není tomu tak i skrze maličkosti můžeme uctívat svá božstva. Každé ráno můžete vítat Slunečního Boha a zase každý večer vítat Bohyni, (Bohyni Luny).

Samozřejmě existují i rituály čistě pro oslavu božstev.

 

Bůh i Bohyně jsou si rovni. Nikdo není víc ani míň. Oba prvky jsou potřebné k harmonii a sjednocení. Čistě ženské hnutí čarodějek dělá chybu v tom, že neberou v úvahu Boha a je to ta samá chyba, kterou dělají všechny patriarchální náboženství. Síla, která stvořila vše(Bůh) v sobě zahrnuje mužský i ženský princip a pokud nejsou v jednotě, nemohou dosáhnout rovnováhy!

 

Adéla Sedra Alonsová