Bůh

23.11.2010 20:37

 

Bůh se v pohanství spojuje hlavně se Sluncem, protože rovněž jako Bůh je zdrojem a tvůrcem i Slunce dává Zemi potřebnou energii, bez které by život nebyl možný. Roční cyklus, se kterým se spojuje růst, dospívání a sběr úrody se též týká Slunce. Taktéž je ochráncem divoké zvěře, proto je často zobrazovaný s rohy. V dávných dobách, kdy na lovu zvěři závisel jejich život, byl lov činností, o které se mluvilo a věřilo, že ji vede Bůh. Lovci byli muži. K Bohu se vážou lesy, lidskou rukou nedotknuté, velké horké pouště i vysoké hory. Hvězdy se taktéž považují za jeho doménu. Bůh představuje dokonale zralou úrodu, hroznové víno či jablka. Bůh je také zdrojem naší sexuální energie.

Symboly, které jsou mu často připisovány a uctívá se jimi, zahrnují: meč, rohy, oštěp, svíčka, zlato, mosaz, diamant, šíp, palice, trojzubec, nůž atd.

Mezi zvířata zasvěcená Bohu, patří: býk, pes, had, ryba, jelen, drak, vlk, kanec, orel, sokol, žralok, ještěrka a spousta dalších.

 

Bůh je také zobrazován v mnoha podobách:

Jako mladý bůh Slunce, nebo jako mladý bůh s mladými ženami kolem sebe(bohyněmi či milenkami, nebo s dalšími božstvy či bytostmi jako: Pan, nymfy, víly či zvířata: jeleni či psi a kočky apod.) s číší vína a ovocem, většinou bývá vyobrazován v přírodě. Také se vyobrazuje jako statný lovec či krásný mladý muž s rohy a v přírodě.

Dále mívá bůh různé podoby podle míst, kde byl uctíván a jaká jeho stránka byla uctívána.

Například : Bůh vína (s číší vína při bujarých oslavách), Bůh moří (Poseidon s trojzubcem), Bůh blesků(Perun), Bůh lovu a zvěře( Pan či Bůh s rohy) atd.

 

Adéla Sedra Alonsová