Lidská bytost – uplatnění ve třech rovinách bytí

30.01.2010 21:31

Složitá lidská bytost se uplatňuje ve třech rovinách bytí:

1. Hmotné- sem patří projevy viditelných činů, konaných prostřednictvím orgánů hmotného těla.

2. Duševní- ta zahrnuje scény odehrávajícího se vnitřního duševního života, tj. city, sny, instinkty a představy, když duševní energetické okruhy zahrnují astrální, emocionální, mentální a kauzální tělo.

V nich se zpracovávají vnější impulsy, přijaté smysly a rozumem, ale též motivy, které vycházejí z ducha. V duši totiž vytváří člověk svou představu o světě a duch zase podle zásady „podle sebe soudím tebe“.
Hmotný svět se vyznačuje sám o sobě duchovní neutralitou, a proto se každý jednotlivec posuzuje podle toho, jakou si o něm vytvořil představu. Jaké představy si totiž člověk sám o světě vytvoří, takové jsou mu i dány ve formě jejich plnění Božskou spravedlností po jeho odchodu ze světa, z pobytu na Zemi, ze života na této hmotné, fyzické rovině, tedy při smrti a následném pobytu v astrální dimenzi.

3. Duchovní úroveň bytí se projevuje navenek pohnutkami a chtěním. Obojí jsou projevy existence a činnosti lidského ducha.

Když jeho činnost vyhasne, mluvíme o duchovní smrti. Navenek je toto patrno ze ztráty smyslu života a člověk v takovém případě jako ryze rozumový zvířecí tvor svůj život beze smyslu pouze biologicky přežívá – živoří tedy v daném ohledu.

Lidská bytost je tedy výslednou kombinací, spojnicí směsi tří typů energií, kde

1.fyzikálně-chemická tvoří hmotné tělo člověka.

2.biologická a duševní vytváří zářivá těla duše.

3.duchovní je podstatou jeho člověčenství, přičemž se tu jedná o jednotlivé, relativně nezávislé, energetické okruhy proudů a dějů tvůrčích energií Podstaty světa.
A vše, co je z vůle člověka v rozporu s působením shora zmíněné Podstaty světa, tj. s řádem Stvoření, se také stává následně příčinou porušení, (tedy – hříchem, čili – karmou), která se po různě dlouhém čase ke svému původci-člověku-Mikrokosmu-z Vesmíru (tedy Makrokosmu) – navrátí, mimo jiné též jako porucha v podobě nemoci lidského těla.