Něco málo k okulstismu

30.01.2010 21:32

Ptáme-li se v prvé řadě, co je okultismus jako takový, co zkoumá a o jaké přímé činitele se opírá, s čím a jak je spojen, zdali a jak je možné ho studovat a co nám přináší, měli bychom si zprvu uvědomit několik základních skutečností, tedy daných fakt.
Je to totiž nepochybně (od počátků vzniku člověka na Zemi)- jeden z prvních světových názorů, vyvýjel se a vytvářel svůj vl. systém v oblasti náboženství a vědy, a postupem času z něj vzniklo mnoho dalších nuk, jako alchymie, astrologie, kabala, hypnotizmus a mnoho dalších.Je tedy věda, filozofie, která vyjadřuje určitý druh světonázoru. Tradice, o kterou se opírá, hovoří o trojností světů.
Okultní nauky k nám promlouvají zvláštní symbolikou, jejímž obsahem či náplní jsou skryté pravdy a záhady života i smrti zároveň, již jen proto, jak jedno s druhým úzce souvisí.Hl. činitel, který okultismus zkoumá je lidská duše(tzn.: duch, vtělený do pozemského lidského těla jakožto hmotné schránky). Přitom je dále věnována pozornost i smyslovým vjemům. Okult. nauka tedy vychází od toho co vnímáme svými smysly, avšak rozhodně u těchto smyslově vnímaných jevů nekončí a své konečné úsudky na nich též nestaví.Uznává totiž dál ještě potřebu smyslů vnitřního zření, tedy vnitřní přesvědčivé předtuchy – intuice, a smyslů představivosti, čili imaginačních.Symboliku trojnosti vysvětluje okultismus složením lidské podstaty, kde trojka má rozhodující úlohu při existenci a tvorbě prvků v tomto počtu, a to sice tělo, život a vůle.
Z toho je rozděleno na makrokosmos(1) a mikrokosmos(2)
(1) rozum, tělo, duše.
(2) tělo, duše, rozum.