Wicca - dodatek

30.01.2010 21:05

Ve skutečnosti se wicca skládá ze dvou hlavních činností :
-        Uctívání Boha v jeho ženském i mužském principu.
-        A magie „čarování“.

Při tomto se pohané řídí dvěmi jednoduchými větami :
1. Dělej si co chceš, pokud to nikomu neublíží.
2. Všechno co děláš, se k tobě vrátí a hned třikrát.

Všechny rituály se v čarodějnictví řídí přírodními cykly, které ovládají vše co je živé. S nimi souvisí i pověstné „sabaty čarodějnic“ i magie. Tyto cykly se dají poznat, a napojit se na ně znamená : „sžít se s přírodou, což se projeví dosáhnutou rovnováhou, na kterou už většina lidí zapomněla. Je to hlavně 8 klíčových bodů v roce a měsíční fáze.I když je wicca známá jako kult, který se zabývá „i“ magií, v první řadě, jako v každém náboženství tu jde o uctívání Boha, síly která stvořila vše. Wicca učí, že existuje jen jediná síla, která je původcem všeho, no a toto je pro lidi dost nepochopitelné.Poněvadž vesmír je postavený na dualitě (protiklady : krásné/špatné, rychlé/pomalé, mužské/ženské) starověcí lidé si Boha zosobnili ve dvou základních archtetypálních bytostech : v Bohu a Bohyni (Pánovi a Paní).
Když sledujeme historii vidíme, že lidé dávných časů uctívali rohatého boha (lovu) a bohyni úrody (plodnosti). Wicca vychází při uctívání Boha a Bohyně z jejich spojení s přírodou. I v přírodě je (téměř) všechno rozdělené na dva rody, i proto se Božstva chápou podobně. Bůh vyjadřuje aspekty mužské, Bohyně zase ženské. *ne všechny tradice wiccy však uctívají oba. Mnohé feministické kulty uctívají pouze matku Zemi, a soustřeďují se na ženský princip. A tradiční wicca uctívá rovněž Boha jako Bohyni. Vztah k Bohu je potom kompletnější. Wiccani často oslavují božstvo i v těch nejjednodušších formách, jako je například pohled na květy či vycházející slunce a tyto se častokrát stávají rituálem samotným. Samozřejmě, existují i rituály čistě jen pro oslavu božstev.

Vzhledem k tomu, že si v mnohých tradicích jméno božstva zvolíme sami(tedy to které se nám líbí – bohům je jedno jak je lidé nazývají, jména jsou jen pro nás, abychom je lépe pochopili), někteří wiccani používají známá jména ze starověkých božstev, jako : Diana, Pan, Isis, Hermes, Hina, Tammuz, Hecate, Ishtar, Cerridwen, Thot, Tara, Ariada, Artemis, Pele, Apollo, Kanaloa, Brigita, Hélios, Bran, Lugh, Héra, Cybele, Inanna, Mani, Ea, Athéna, Lono, Marduk, Cernunos, Heru aj.

K mnohým z nich se nanejvýš váže podobná historie, mýty, obřady, a tak pro mnohé naplňují jejich představu Boha. V každém případě, jde ale o náš vztah k bohům, a proto by jsme si sami měli určit jména, které jsou nám blízké, a potom i naše city k bohům mohou být mnohem pevnější a jasnější.
Bůh a Bohyně jsou si rovni. Nikdo není víc, nikdo není míň, oba jsou prvky potřebné k harmonii. Čistě ženské hnutí wiccy dělá chybu v tom, že neberou v úvahu Boha a je to ta samá chyba, kterou dělají všechny patriarchální náboženství. Bůh (síla) v sobě zahrnuje mužský i ženský princip a pokud nejsou v jednotě, nemohou dosáhnout rovnováhy.